Ranskan instituutin kustannustuet

Ranskan instituutin kustannustukiohjelma PAP (Programme d’aide à la publication) on suunnattu suomalaisille kustantajille, jotka haluavat julkaista ranskalaista kirjallisuutta käännösteitse Suomessa. Tämä Pariisin Ranskan instituutin myöntämä apuraha mahdollistaa ranskankielisten kirjojen kääntämiseen ja julkaisemiseen liittyvien kulujen kattamisen joko kokonaan tai osittain.

Vuodesta 1990 alkaen PAP-ohjelman avulla on käännetty ja julkaistu maailmanlaajuisesti yli 26 000 ranskalaista ja ranskankielistä teosta 80 eri maassa. Suomessa apurahasta ovat hyötynet muun muassa Gaëlle Fayen Pienen pieni maa, Alain Mabanckoun teos Kuppinurin, Leïla Slimanin Kehtolaulu sekä Riad Zattoufin sarjakuvateos Tulevaisuuden arabi.

Apuraha käännosoikeuksien ostoon

PAP mahdollistaa käännösoikeuksien ennakkomaksun kattamisen joko kokonaan tai osittain ranskalais- ja suomalaiskustantajien välillä. Mikäli tukea käytetään tähän tarkoitukseen, maksaa Ranskan instituutti Pariisissa kustannustuet suoraan ranskalaiselle kustantajalle suomalaiskustantajan ennakkomaksun alentamiseksi tai kattamiseksi.

Valintakriteerit

PAP-kustannustuki on auki kaikenlaisille teoksille oppikirjoja ja opaskirjoja lukuun ottamatta. Ohjelma ei tue vieraskielisten teosten kääntämistä ranskaksi.

Kustannustukia hakevien projektien tulee olla valmisteluvaiheessa. Kirjan julkaisupäivän tulee sijoittua viimeistään kolmen kuukauden päähän PAP-valintakokouksen pitämisestä. Tukia hakevien kirjojen tulee ensisijaisesti olla Ranskassa sijaitsevien kustantajien julkaisemia.

Suomalaisten kustantajien tulee ilmoittaa ranskalaiselle kustantajalle etukäteen PAP-tuen hakemisesta, jotta käännösoikeuksien ennakkomaksua voidaan lykätä valintakokouksen päätökseen asti. Ohjelmaan eivät voi hakea sellaiset teokset, jotka ovat jo maksaneet ennakkomaksua käännösoikeuksista ranskalaiselle kustantajalle.

Näiden kriteerien lisäksi kustannustukia hakevia teoksia arvioidaan seuraavien kriteerien kannalta:

  • Kirjan laatu ja sen merkitys ranskalaisen kulttuurikentän luovuudelle sekä aatteille
  • Suomalaiskustantajan valmius sitoutua teoksen levikkiä ja markkinointia koskeviin määräyksiin
  • Suomalaiskustantajan valmius panostaa ranskankielisen kirjallisuuden kääntämiseen ja julkaisuun Suomessa pitkällä tähtäimellä
Hakuaika

Kustannustukia voi hakea kahdesti vuodessa, tammi- ja kesäkuun aikoihin. Tarkat päivämäärät julkaistaan tällä sivulla joitain viikkoja ennen hakuajan alkua. Vuonna 2024 hakuajat ovat seuraavat:

Hakuaika päättyy: 26.8.2024

Valintakokomitea kokoontuu: 25.9.2024

Lisätietoja: sofia.aberg@france.fi