Kategoriat
Kulttuuri

Brancusi-valokuvanäyttely Ranskan instituutilla Romanian suurlähetystön kanssa

16/11 - 14/12/2023

Tervetuloa Brancusi -valokuvanäyttelyn avajaisiin torstaina 16.11. klo 17-19 Ranskan instituutille!

Institut français de Finlande
yrjönkatu 36 00100 Helsinki
room

Tämä näyttely järjestetään yhteistyössä Romanian suurlähetystön kanssa. Näyttelyllä juhlistetaan Romanian 30-vuotista taivalta kansainvälisessä frankofonia-järjestössä (Organisation internationale de la Francophonie). Constantin Brâncuși oli kuvanveistäjä, joka syntyi Romaniassa v. 1876. Hän muutti Ranskaan 1900-luvun alussa ja sai Ranskan kansalaisuuden v. 1952 ja kuoli Pariisisssa v.1957. Näyttelyn avajaisissa nähdään hänen teoksistaan kertova dokumentti « Constantin Brâncuși – la Colonne ou la leçon sur l’infini » (”Constantin Brâncuși – Pylväs, oppitunteja äärettömyydestä”).

Brancusi oli romanialainen kuvanveistäjä, taidemaalari ja valokuvaaja, joka työskenteli Ranskassa. Häntä pidetään 1900-luvun vaikuttavimpina kuvanveistäjinä sekä modernien, abstraktien veistosten pioneerina, joita hänen pronssiset ja marmorista tehdyt, puhdaslinjaiset ja elegantin muotokielen omaavat veistoksensa upeilla loppusilauksilla edustavat. Hänen tunnetuimmat veistoksensa kuvaavat abstrakteja ovaalinmuotoisia päitä ja lentäviä lintuja. Brancusi oli myös ystävä suomalaisarkkitehti Alvar Aallon kanssa, joka arvosti suuresti Brancusin töitä.

Vapaa pääsy paikkavarauksella.

Brancusi-valokuvanäyttely on nähtävillä Ranskan instituutilla 16.11.-14.12.2023. Näyttely koostuu kuvasarjasta hänen merkittävimmistä teoksistaan.