Kategoriat
Kulttuuri

Ylen leffasyksy

Yle Teemalla, Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa on syksyn ohjelmistossa jälleen runsaasti ranskalaisia elokuvia.

Yle Teemalla ja Yle TV2:ssa on syksyn ohjelmistossa jälleen runsaasti ranskalaisia elokuvia. Elokuvat on jälkikäteen katsottavissa 7-30 vuorokauden ajan Yle Areenassa.

1.9. (30 vrk Yle Areena)
UN BEAU SOLEIL INTÉRIEUR – AURINKO SISÄLLÄNI (12)
Juliette Binoche loistaa ja ärsyttää kutkuttavassa roolissa eronneena pariisilaisena taidemaalarina. Kaikkien suhdekokeilujen perustana on älyllisen kepeät mutta loputtomat keskustelut ranskalaiseen tyyliin. Cannesissa palkitun pisteliään draaman on ohjannut Claire Denis. N: Xavier Beauvois, Josiane Balasko, Gérard Depardieu, Valeria Bruni Tedeschi. (Un beau soleil intérieur, Ranska 2017)

8.9. TV-ENSIESITYS (30 vrk Yle Areena)
DOUBLES VIES  – RIVIEN VÄLISSÄ (12)
Alain on menestynyt pariisilainen kirjakustantaja. Hän on tehnyt yhteistyötä kirjailija Leonardin kanssa vuosikausia ja he ovat läheisiä ystäviä. Siksi Alainille on erityisen vaikeaa kertoa, että Leonardin uusi kirja on julkaisukelvoton. Asia, josta Alainin vaimo on täysin eri mieltä. Hän on puolestaan vakuuttunut, että kyseessä on Leonardin suuri mestariteos…
O: Olivier Assayas, N: Juliette Binoche, Guillaume Canet, Vincent Macaigne. (Doubles vies, Ranska 2018)

YleTeemalla

19.9. (7 vrk Areenassa)
L’HISTOIRE D’ADÈLE – ADELEN TARINA
Surullisen kaunis, synkän romanttinen kertomus hullusta rakkaudesta, joka vie kirjailija Victor Hugon tyttären maailman ääriin vastakaiuttoman rakkauden perässä. Francois Truffaut’n ohjaama elokuva perustuu sen päähenkilön Adèlen omiin päiväkirjoihin 1860-luvulta. Pääosassa Isabelle Adjani, jolle tämä läpimurtorooli toi Oscar-ehdokkuuden. (L’histoire de Adèle H., Ranska 1975)

3.10. (30 vrk Areenassa)
MARSEILLE-TRILOGIA 1
MARIUS
Marcel Pagnolin kuuluisaan Marseille-näytelmäsarjaan perustuva elokuva satamakuppilasta ja sen värikkäistä asiakkaista. Omistajan poika Marius kaipailee merille mutta rakastaa myös naapurin Fannyä, jonka kilpakosijaksi ilmaantuu varakas leskimies. Pääosissa Raimu, Pierre Fresnay, Orane Demazis ja Charpin. Ohjaus Alexander Korda. (Ranska 1931) Mv.

10.10. (30 vrk Areenassa)
MARSEILLE-TRILOGIA 2
FANNY
Marcel Pagnolin Marseille-trilogian toinen osa. Marius on lähtenyt vuosiksi merille ja raskaana oleva, rikkaan kauppiaan kosiskelema tyttöystävä Fanny miettii vaihtoehtojaan. Pääosissa Raimu, Pierre Fresnay, Orane Demazis ja Charpin. Ohjaus Marcel Pagnol ja Marc Allegret. (Ranska 1932) Mv.

17.10. (30 vrk Areenassa)
MARSEILLE-TRILOGIA 3
CÉSAR
Kuuluisan Marseille-trilogian päätöselokuvassa kaikkien salaisuudet paljastuvat ja leskeksi jääneen Fannyn poika lähtee etsimään oikeaa isäänsä. Ohjaus Marcel Pagnol. (Ranska 1936) Mv.

12.11. (30 vrk Areenassa)
CIMITERO SENZA CROCI – HAUDAT VAILLA NIMEÄ
Kuukauden western on harvinaista kulttikamaa: “francowestern”, jonka ohjaajana ja pääosissa ovat 60-luvun Angelika-elokuvien tähdet. Vähäpuheinen asesankari ja kostonhimoinen leski sekaantuvat kidnappausjuoneen. Pääosissa Robert Hossein ja Michèle Mercier. Ohjaus: Robert Hossein. (Une corde, un colt…/Cimitero senza croci, Ranska/Italia 1969)

 

TV2:ssa

7.11. (30 vrk Areenassa)
L’ODYSSÉE – JACQUES – ELÄMÄ MERELLÄ (7)
Elämäkertaelokuva Jacques Cousteausta, joka pakkomielteisesti uhrasi elämänsä vedenalaiselle tutkimukselle ja meren ihmeellisten salaisuuksien paljastamiselle sekä pelastamiselle. Pääosissa Lambert Wilson, Audrey Tautou. Ohjaus: Jérôme Salle.  (L’odyssée, Ranska 2016)

26.12. (30 vrk Areenassa)
ASTERIX: LE SECRET DE LA POTION MAGIQUE – ASTERIX JA TAIKAJUOMAN SALAISUUS (7)
Suomeksi puhutussa animaatioelokuvassa tietäjä Akvavitix lähtee Asterixin ja Obelixin kanssa kiertämään Galliaa etsien kyvykästä nuorempaa druidia, jolle hän voisi siirtää voittamattomaksi tekevän taikajuoman salaisuuden. Ohjaus: Alexandre Astier ja Louis Clichy. (Asterix: Le Secret de la potion magique, Ranska 2018)