Kategoriat
Kirjasto

Frankofonia-kuun lukusuosituksia

Suosituksia ranskankielisen kirjallisuuden näyteikkunasta.

Sveitsi

Lika Nüssli kertoo sarjakuvassaan ”Une Enfance de paille” isänsä, Ernstin, lapsuudesta. Leikkisä ja iloinen Ernst kasvoi 1940-luvun Sveitsissä köyhässä maalaisperheessä useiden sisarusten ja eläinten ympäröimänä, päivittäin kovasti työskennellen.

Ernstin elämä muuttui äkillisesti kun hänet lähetettiin 11-vuotiaana työskentelemään Schweizerien luokse maatilalle renkinä. Työ oli raskasta, ja pelko sekä nälkä olivat arkipäivää. Vierailut kotona olivat harvinaisia, vaikka oleskelu Schweizerien luona kesti lopulta neljä vuotta.

Nüssli valottaa tällä henkilökohtaisella tarinalla synkkää ilmiötä varastetuista lapsuuksista 1800- ja 1900-luvun Sveitsissä, jolloin maaseudun töissä hyväksikäytettiin lapsityövoimaa.

Sarjakuvan piirroksiin Nüssli on saanut inspiraatiota sveitsinsaksalaisesta kansantaiteesta. Kirja on palkittu Sveitsin parhaan sarjakuvakirjan palkinnolla vuonna 2022.

Romania

Ilié Prépéleac on romanialaiskirjailija Nora Letcan ja ranskalaiskuvittaja Aglaé Rochetten yhteistyönä syntynyt unenomainen seikkailutarina, joka vie lukijansa mitä mielikuvituksellisimpiin paikkoihin kirjan tarjoaman upean lukukokemuksen ja kuvituksen ansiosta.

Ilié Prépéleac on luokassaan ainutlaatuinen sankari: hän on metallinkerääjä, joka asuu maailman laitamilla sijaitsevassa Panoïn kaupungissa, jossa asuu vain nuoria tyttöjä ja vanhoja naisia. Ilié muodostaa herkullisen ystävyyssuhteen kauniin Sofia Onégan kanssa, joka ei ole enempää tai vähempää kuin raitiovaunun numero 113 kukkakauppias. Päähenkilömme peittää Olgan kukilla ja rakastuu häneen.

Sofia Onéga katoaa yllättäen, joitain päiviä planeetta Halmer 1113:n räjähtämisen jälkeen taivaalla: ”Sofia Onéga ikään kuin liukeni pois.” Ilié Prépéleacin sydän särkyy, ja hän päättääkin lähteä urhoolliselle ja värikkäälle matkalle Panoïn rajojen ulkopuolelle löytääkseen rakkaan ystävänsä.

Kaikenikäiset haaveilijat: tämä kirja on teille.

Kreikka

Ranskankielisen kreikkalaisen kirjailijan Vassilis Alexakiksen teoksessa ”Le Premier Mot” sukelletaan kielelliseen tutkimusmatkaan, jolla pyritään selvittämään, mikä oli ihmisen ensimmäinen koskaan lausuma sana.

Tämä kysymys on pakkomielle Miltiadikselle, Pariisissa vertailevaa kirjallisuudentutkimista opettavalle kreikkalaiselle opettajalle, joka menehtyi ennen kuin sai ratkaistua tämän kielitieteellisen mysteerin. Kirjan päähenkilö – joka on itse edesmenneen Miltiadisin sisko – ottaa tämän pakkomielteisen asian omakseen: hän lähtee tapaamaan kaikkien kielien puhujia, miehiä ja naisia, löytääkseen vastauksen, tai pikemminkin vastauksia.

Alexakis antaa meille filosofin tavoin ajattelemisen aihetta: ajattelemaan kieliä, ajattelemaan elämää ja kielten kuolemista. Ihminen ei myöskään voi välttyä kirjailijan lukuisilta eksistentiaalisilta pohdinnoilta.

Romaani, joka puhuttelee kielten ja filosofian ystäviä!

Serbia

Rastko Petrović (1898-1949) oli serbialainen runoilija, kirjailija ja diplomaatti. Hän on ikoninen hahmo serbialaisessa kirjallisuudessa ja häntä pidetään yhtenä eräänlaisen modernin kirjallisuuden luojista, joka on osa Serbian historiaa ja sielua. Vuonna 1927 julkaistu romaani ”Conversations insulaires” (suomeksi saaristokeskusteluja) on yksi hänen merkittävimmistä teoksistaan.

Romaanin alkuperäinen serbiankielinen nimi on ”Ljudi govore”, mikä tarkoittaa kirjaimellisesti ”Ihmiset puhuvat”. Juuri sitä tapahtuu tässä kirjassa: se koostuu tavallisista keskusteluista matkustajan ja hänen vierailemansa kalastajasaaren asukkaiden välillä.

Nämä arkipäivän keskustelut paljastavat draaman, joka kätkeytyy jokaisen sisimpään, sekä johdattavat lukijan arjen tavallisuudesta vaikutelmiin unenomaisesta todellisuudesta.